Απαράδεκτη η καταδίκη του Βορειοηπειρώτη Ναούμ Ντίσιου

Απαράδεκτη η καταδίκη του Βορειοηπειρώτη Ναούμ Ντίσιου

Αρ. Πρωτ. 4510/17.01.2012

Προς Υπουργό:
- Εξωτερικών


Απαράδεκτη και προκλητική είναι η απόφαση του Αλβανικού εφετείου, με την οποία καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους ο Έλληνας ομογενής από την Κορυτσά Ναούμ Ντίτσιος. Ο Έλληνας Βορειοηπειρώτης καταδικάστηκε, επειδή προχώρησε στην αναστήλωση του μνημείου, στο σημείο όπου έπεσαν οι Έλληνες στρατιώτες της Μπομποστίτσας της Κορυτσάς. Η κατηγορία που του προσδίδουν είναι, ότι σύλησε μουσουλμανικούς τάφους, που δήθεν βρίσκονταν εκεί, το οποίο είναι παντελώς αναληθές.
Στον χώρο αυτό εδώ και 15 χρόνια έχει ανεγερθεί το λιτό αυτό μνημείο, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών. Είναι προφανές, ότι η ποινική αντιμετώπιση του Έλληνα Βορειοηπειρώτη, αποτελεί πολιτική δίκη με ψευδείς κατηγορίες, που στρέφεται εναντίον του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Η γειτονική Αλβανία βλέποντας τη διαρκή εθνική αφύπνιση των Βορειοηπειρωτών στην περιφέρεια της Κορυτσάς το τελευταίο χρονικό διάστημα, σπεύδει να καταδικάσει και να τρομοκρατήσει τους ομογενείς, οι οποίοι τολμούν σθεναρά και περήφανα να δηλώνουν την εθνική τους καταγωγή. Τέτοιες πρακτικές δεν είναι  αποδεκτές και το μόνο που κατορθώνουν είναι να διαταράσσουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Η Ελληνική μειονότητα πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά, έτσι ώστε να ζει ειρηνικά στα πατρογονικά της εδάφη. Συνεπώς, οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να παρέμβει με σχετικό διάβημα στη γειτονική χώρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αναφορικά με το θέμα της καταδίκης του Έλληνα Βορειοηπειρώτη Ναούμ Ντίσιου, ο οποίος τόλμησε να υπερασπιστεί την εθνική του ταυτότητα; Απάντηση Υπουργείου